Saturday, July 6, 2013

tutorial memasang kaff pada lengan baju

assalamualaikum w.b.t

bertemu lagi sahabat semua..pagi-pagi buta ni aku nak xhared wif korang cara @ teknik untuk pasang kaff pada lengan baju..


step 1 : ukur ukuran panjang kaff yang nak dipasang..contoh pada gambar 8inci dan lebar aku buat satu pembaris iaitu 1 1/2 inci...pastikan korang guna kain lapik bergam yang tebal sebab nampak lagi kemas.actuallu, depend la kan nak guna kain lapik jenis lembut @ keras.. 

letakkan pada kain seperti di gambarjah..pastikan bahagian yang miliki gam berada di bawah supaya bila kite iron terus kain keras tu melekat pada kain..pastikan lebihkan dibawah 1/2inci dan iron..tengok gambarajah bawah untuk gambaran..

jahitkan 1 tapak mesin setelah lebihan 1/2inci tadi kite iron..selepas siap, terbalikkan dalam posisi lipatan bertindih, dan jahit disekeliling kaff..pastikan jahit di sebelah dalam kain ea..

contoh kaff yang telah siap sedia untuk dipasang pada lengan

pada hujung lengan jahitkan seperti di gambarajah..ukuran yang biasa aku guna 3 1/2inci 

jahit guna mata kia besar okay..tujuan nye untuk kerutkan kain agar dapat ukuran yang sama dengan kaff..nak kemas buat 2 kali..satu tapak mesin bagi setiap jahitan (perhatikan gambar diatas)

gambar bawah menunjukkan kerut yang dah dibuat .
pastikan jahit disebelah dalam ea..jahitan mata kia besar tu just sementara agar kedudukan kain x lari dan tetap..

jahitkan disekeliling kaff untuk kekemasan

taraaa..ni hasil kaff yang terlah siap dipasang..contoh kaff yang dipotong bulat pada bucu kaff.. 

selamat mencuba 
bye-bye (")(*___*)

2 comments:

  1. salam..best tuto aieyn
    boleh ajarkan pola lengan cuff..cara ambil ukuran...

    ReplyDelete
  2. Nice Info.. Terimakasih untuk sharing ilmunya.. Cukup mudah untuk diikuti dan sangat bermanfaat.. Best Regards : Fitinline..

    ReplyDelete