Thursday, July 11, 2013

melakar pola lengan baju

assalamualaikum w.b.t

bismillahirahmanirahim..
hari ni aku nak shared with korang cara nak lakar pola lengan yg biasanye kite buat utk baju kurung moden, jubah, blause dll..


PENERANGAN 

1-2 : ukuran labuh lengan yang dikehendaki
2-3 : ukuran keliling buka lengan bahagi 2
1-4  : ukuran keliling dada bahagi 12
4-5 : + 1/2inci

1-6 : ukuran keliling dada bahagi 4 + 1/4inci @ 
5-6 : ukuran keliling dada bahagi 4
7 : 1 ke 6 bahagi 2
7-8 : turunkan 1/2inci
9 : 8 ke 6 bahagi 2
9-10 : turunkan 1/4inci
11 :1 ke 7 bahagi 2
11-12 : naikkan 1/2inci
x :  6 ke 3 bahagi 2
x -x1 : masukkan 1/2inci @ 1 inci @ mengikut kesesuaian fesyen 

16 comments:

  1. ukuran ni paling mahu belajar...utk lengan...klu tak pandai potong pakai baju bahagian lenggan rasa xselesa. thanksssss aieyn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. same-same.. hihi..ilmu bermanfaat sama2 kite kongsi..ain berkongsi apa yg termampu je :)

      Delete
  2. Mcm mana nak pastikan lubang lengan di ketiak cun dengan lubang lengan di badan ...saya buat selalu lubang lengan terlebih bila d sambung di lubang badan

    ReplyDelete
    Replies
    1. pastikan sis ukur dulu ukuran keliling lubang lengan dan ukuran panjang kepala lengan agar kedua ukurannye sama..kes terlebih panjang terjadi bile sis x ukur kedua-duanya..kadang2 keruk yang dilakar terlebih kedalam boleh jadi ukuran menjadi lebih panjang

      Delete
  3. terima kasih byk2!! :) bagaimana pula pola di bhgn badan utk dicamtumkan dgn lengan. ade spesifik x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pola bahagian badan sis boleh refer pada nota pola kurung moden yg ada..inshaAllah membantu

      Delete
  4. ukuran lengan untuk kanak2 sma dgn dewasa x..? yg kne naikkan 1/2 still sama ke..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. polanya sama sis cuma kadang2 sy ejas sikit ukuran agar x terlalu ketat utk kanak2

      Delete
  5. terima kasih aieyn...saya baru nak cuba ni...harapnya menjadi lah ye...

    ReplyDelete
  6. Assalam aieyn...sya x berapa faham tang 1-4 ukuran keliling dada bahagi 12 contohnya ukuran keliling dada 34 bahagi 12 = dpt berapa erkkk...???

    ReplyDelete
  7. good job ain... membantu mereka yg memerlukan. semoga diberkati. salam sahabat dari sy :)

    ReplyDelete
  8. terima kasih memudahkan org2 yg suka DIY

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah...terima kasih atas perkongsian. Minta halalkan segala ilmu yg diberikan. Semoga Aieyn diberkati Allah selalu.

    ReplyDelete
  10. Sis...semua ukuran tu dalam inci ke.kalau kanak2 mcm mane ye...trutama part 1-4:keliling dada÷12 tu...konfius plak

    ReplyDelete
  11. Thanx Sis byk dh jubah n dress sy buat pki tuto dr blog nih.. Formula lengan nih plg mudah n fit..

    ReplyDelete

  12. Kursus Jahit Yogyakarta
    Kursus Jahit Bordir Jogja Kursus Jahit Bordir Yogya

    LPK NAVITA
    Tempat Pelatihan Orang Mandiri

    Pelatihan Jahit, Kaos, Bordir, Tas, Sulam Pita, Payet, Kreasi Flanel, Aplikasi Kain Perca,Selimut, Bantal, Batik, Daster, Bed Cover, Kebaya, Rajut, Korden, Sablon, Jahit Baju Kucing dan Anjing

    Mudah-Murah-Hemat-Terampil

    Kenapa memilih LPK Navita:
    Berpengalaman sejak 2003
    Berpengalaman dalam Gugus Kendali Mutu Nasional
    Mesin Jahit Bordir Lengkap Kecil-Besar
    Magang
    GRATIS lebih dari 70 Modul Jahit Terbaik EBOOK senilai 500.000
    Biaya Mulai 350rb/program
    Tempat terjangkau(200m ke selatan Jalan Kusumanegara)
    Terima Order Jahitan Partai Besar/Kecil

    Glagah Uh4/196
    Warungboto Umbulharjo yogyakarta
    PH.(0274)450326

    buka cabang di sleman :
    Perum Sidoarum Blok III Jl. Kepodang S-42
    Godean Sleman Yogyakarta
    HP. 085740028487
    pin 75F08617


    CARA MEMBUAT POLA BAJU

    ReplyDelete