Thursday, July 11, 2013

melakar pola jubah A shape line @ jubah biasa

assalamualaikum w.b.t

syukur kehadrat yang maha esa..hari ni aku nak shared cara-cara nak buat pola jubah biasa @ A shape line..


penerangan

1-2 : ukuran dada bahagi 4
1-3 : ukuran labuh pinggang.. (biasanya dewasa 14.5inci)
1-4 :ukuran labuh punggung (dewasa 22inci )
1-5 : ukuran labuh jubah yang dikehendaki
1-6 : ukuran lebar bahu bahagi 2
6-11 : turunkan 1 inci..
untuk dapatkan no 12 (11 ke 7 bahagi 2 jadi dapat no.12) masukkan kedalam sebanyak 1/2inci @ 3/4 inci @ 1 inci dan gariskan..
2-8 : ukuran dada bahagi 4 + 3/4inci @ 1inci..

(bentukkan garis lubang lengan bermula no 1,13dan 8 menggunakan pembaris sesiku L )

daripada no 8 ke 14 (pastikan berapa kembang jubah yang dikehendaki dan garis lurus dari no 8 ke 14

untuk pola lengan korang refer link ni okay lengan baju .

17 comments:

  1. Kalo mcm ni xpyh wat dat la kn..n xprlu kliling pinggng pungung sunevsbb dia A line..btul x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye sis x perlu..kalau nak tambah dart boleh je..ikut keselesaan juga :)

      Delete
  2. kenapa 1-5 ada 2 kali? ke saya yang x paham? hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. typing error..hihi.. 1-6 : ukuran bahu bahagi 2

      Delete
  3. utk leher guna acuan lubang leher biasa je ke??utk jubah ni,depan blakang sama kan??.maaf la sbb bru nk blajar..

    ReplyDelete
  4. Saya nk minta izin guna tutorial dlm blog nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan dear :) alhamdulillah..semoga bermanfaat

      Delete
  5. salam aieyn.. ada tak pola jubah princess cut.. saya berminat nk cuba buat tp xtau stepnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam dear..maaf lambat..inshaAllah sy akan sharekan..skrang sy agak sibuk..nt sy share ye

      Delete
  6. Assalamualaikum. Pola bahagian belakang jubah xde ye?

    ReplyDelete
  7. Yg bahagian belakang mcm mana ya

    ReplyDelete
  8. Assalamu'alaikum.. Sis, sy nk guna ilmu ni boleh? btw thanks for sharing

    ReplyDelete
  9. bahagian belakang jubah sama dengan bahagian depan ke...

    ReplyDelete
  10. Jubah ni untuk lelaki sama jgk ke sis

    ReplyDelete
  11. ai sista...ukuran 6-11 yg mane yek

    ReplyDelete