Friday, August 16, 2013

resepi bakso

assalamualaikum w.b.t





ade jugak tips @ pengalaman yang nak cerite..

  • actually, resepi ni aku ambik dari my resepi tapi aku olah sedikit resepi die..memang sedap..x caye cube la ye
  • masa tumis, guna minyak dalam kadar yg sgt sikit sebab bile kite masukkan bebola daging akan terhasilnya lemak-lemak dari daging tu.jadi jangan letak byk2 okay..
  • untuk bebolah daging, dalam resepi die suruh hiris2 bawang tapi aku syorkan korang tumbuk bawang tu tapi jangan terlalu lumat pulak ok..
BAHAN-BAHAN
  • Mee Hoon @ mee @ maggi yang direndam dan ditoskan 
  • Taugeh
  • Kobis dihiris halus
  • daun sup @ daun bawang
  • bawang goreng

UNTUK BEBOLA
  • 400 gm daging cincang
  • 2 biji bawang merah diracik halus @ ditumbuk
  • 1 biji bawang putih diracik halus @ ditumbuk
  • 1/2 biji telur
  • 1sk tepung ubi / tepung jagung
  • 1sb tepung gandum
  • sedikit serbuk lada sulah n garam



UNTUK KUAH
  • sedikit minyak tuk menumis
  • 3 biji bawang merah dihiris
  • * 3 ulas bawang putih
  • *1/2 inci halia
  • *1sk lada sulah biji
  • 1 batang serai diketuk
  • 1 sb pati daging / pati ayam
  • sedikit serbuk lada sulah
  • garam n perasa
CARA MEMASAK

  1. UTK BEBOLA:  gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka.
  2. UTK KUAH : Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali seraiMasukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
  3. Masukkan bebola daging, kuah akan masak bila bebola daging tadi timbul keatas.

selamat mencuba ye

1 comment:

  1. Waalaikumussalam
    Ayient Kota Kinabalu eik...
    sedaaap tu bakso... lama x merasa... kalau balik Sandakan @ KK...
    merasa jugak.. kat sini, Melaka... ada juga,,..cuma x sepower kat Sabah :D
    nice sharing... dpt jugak Saya blajar cara2 buat nya :)

    ReplyDelete