ade jugak tips @ pengalaman yang nak cerite..
- actually, resepi ni aku ambik dari my resepi tapi aku olah sedikit resepi die..memang sedap..x caye cube la ye
- masa tumis, guna minyak dalam kadar yg sgt sikit sebab bile kite masukkan bebola daging akan terhasilnya lemak-lemak dari daging tu.jadi jangan letak byk2 okay..
- untuk bebolah daging, dalam resepi die suruh hiris2 bawang tapi aku syorkan korang tumbuk bawang tu tapi jangan terlalu lumat pulak ok..
BAHAN-BAHAN
- Mee Hoon @ mee @ maggi yang direndam dan ditoskan
- Taugeh
- Kobis dihiris halus
- daun sup @ daun bawang
- bawang goreng
UNTUK BEBOLA
- 400 gm daging cincang
- 2 biji bawang merah diracik halus @ ditumbuk
- 1 biji bawang putih diracik halus @ ditumbuk
- 1/2 biji telur
- 1sk tepung ubi / tepung jagung
- 1sb tepung gandum
- sedikit serbuk lada sulah n garam
UNTUK KUAH
- sedikit minyak tuk menumis
- 3 biji bawang merah dihiris
- * 3 ulas bawang putih
- *1/2 inci halia
- *1sk lada sulah biji
- 1 batang serai diketuk
- 1 sb pati daging / pati ayam
- sedikit serbuk lada sulah
- garam n perasa
CARA MEMASAK
- UTK BEBOLA: gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka.
- UTK KUAH : Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali seraiMasukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa.
- Masukkan bebola daging, kuah akan masak bila bebola daging tadi timbul keatas.
selamat mencuba ye
Waalaikumussalam
ReplyDeleteAyient Kota Kinabalu eik...
sedaaap tu bakso... lama x merasa... kalau balik Sandakan @ KK...
merasa jugak.. kat sini, Melaka... ada juga,,..cuma x sepower kat Sabah :D
nice sharing... dpt jugak Saya blajar cara2 buat nya :)