assalamualaikum..
hari ni 1st time aku masak kuih seri muka untuk mak ayah..semperna bfday mak aku yang ke-59..hihi
taraaaa!!! ini hasilnye..hihi
jom tengok ape resepi yang aku guna..tis is my resepi sebab byk yang aku ubah dari resepi asal..tapi x lari jauh mane pun kan.. (*___*)..ni untuk loyang ukuran kecil..cukop la rasenye untuk di mkn 5 orang...tu pun banyak kot..
BAHAGIAN BAWAH
- 250g beras pulut (rendam slama 20mint)
- 200ml santan cair (sye gune santan pekat utk lebih rasa lemak)- 1sk garam
- 2 sm myk masak..
- 1 helai daun pandan (diikat)
BAHAGIAN ATAS
- 70g tpung gndum (ayak)
- 2sm tpung jgung (ayak)- 70 g gula
- 1/2 sk garam
- 2 bj telur
- 200 ml santan pekat
- 150ml air + 5 helai daun pandan (potong kecik dan blander)
p/s ---> pastikan tapis santan dan air pandan yang dah siap di blander sebelum dimasak..
CARA-CARA
- gaul bahan-bahan bahagian bawah dan kukus selama 30 minit..
- semasa tunggu bahagian bawah siap dikukus, satukan semua bahan atas dan gaul rata..panaskan bahan atas api yang sederhana sehingga likat..
- selepas masak bahagian bawah, tekan pulut yang dah siap dikukus agar padat dan isi bahagian atas yang dah siap dimasak tadi kedalam loyang yang sama dan kukus lagi selama 30-40minit..
- selepas masak bahagian bawah, tekan pulut yang dah siap dikukus agar padat dan isi bahagian atas yang dah siap dimasak tadi kedalam loyang yang sama dan kukus lagi selama 30-40minit..
- akhir sekali, tunggu kuih sejuk n ape lagi..makan la..hihihi..
No comments:
Post a Comment