Thursday, October 31, 2013

resepi donut lembut gebuss

assalamualaikum dan salam sejahtera u ollsss..

lama bebeno x update blog ni.. disebabkan line yang macam siput (slow) jadi banyak pertanyaan lambat dibalas.. maaf ye kengkawan sumer..


okay hari ni aku nak kongsi dengan korang resepi donut comfirm lembut dan gebus..hihi..padahal baru semalam 30 0ct 13 aku cube buat..alhamdulillah menjadi..

walaupun rupanye x sempurna mana sebab first time buat kan tapi aku excited sgt nak shared jugk ngan korang resepi ni..hihihih

bahan-bahan

mauripan/yeast - 2 sk *
1 sk gula *
1/4 cawan air suam *

3 cawan tepung gandum (ditapis)
2sb marjerin
1 biji telur
1/2 cawan air
1 sk garam
4 sb gula

cara-cara memasak

> (campur ketiga-tiga bahan *  diatas dan biarkan sehinggan yeast aktif (berbuih) -dalam 10 @ 15min
> masukkan tepung,gula,garam (gaul sebati dan lubangkan tengah-tengah)
> masukkan telur, mrjerin dan air, dan mauripan/yeast yang telah direndam bersama-sama. uli tepung hingga x melekat pada tangan dan bekas.
> perapkan selama 20-30minit. tutup bekas menggunakan tuala lembap.
> setelah selesai, adunan akan naik..tumbukkan adunan agar angin keluar.
jadi boleh la bentukkan donut korang. sebelum goreng pastikan korang biarkan donit korang tu slama 10mint agar ia kembang. ang then goreng..
bila dah masak korang boleh sira @ tabur dengan gula yang dah dikisar halus dan ditapis terlebih dahulu.

(*_*)(")
selamat mencuba..hihihihi

No comments:

Post a Comment